С масово и пъстро шествие община Родопи“  отбеляза Деня на

...
С масово и пъстро шествие община Родопи“  отбеляза Деня на
Коментари Харесай

Община „Родопи“ посрещна 24 май с празнично шествие и тържество за откриване на читалище

С всеобщо и пъстро шествие община „ Родопи “  означи Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Организираното празненство е по самодейност на управленията на учебните заведения в селата Браниполе и Белащица и се организира за втора поредна година. Под звуците на „ Върви, народе възродени “ преподаватели, възпитаници и поданици на двете села минаха в шествие няколко километровата права сред Белащица и Браниполе,  с цел да се съберат на единствената улица, която е обща за двете села – последна за Браниполе и първа за Белащица.  
Прочетете още
Кметът на общината Павел Михайлов почете поканата на учебно заведение „ Св. Св. Кирил и Методий “ в Браниполе и беше част от тържественото честване на 24 май. Заместник-кметовете Емилия Иванова и Борислав Инчев се включиха в тържествата в Белащица. Част от празника беше кметът на Браниполе Даниела Стоилова.

Шествието от Браниполе се водеше от мажоретен състав към ОУ „ Св. Св. Кирил и Методий “.  Учениците от Белащица носеха няколко-метров трикольор.

„ 24 май е нашият единствен и неповторим празник на буквите, който съумява да ни събере, да накара сърцето да тупти  още веднъж всяка година. Пожелавам на учителите и създателите в община „ Родопи “ доста сила в задачата да развиват гения на нашите деца и да  съхраняват  нашата нематериалност. Поздравявам с празника на словото всички възпитаници. Черпете с цялостни шепи познания от вашите учители. Обръщам се и към зрелостниците, без значение, че на територията на нашата община няма гимназия. Бъдете сполучливи и дано вашите учители и родители се гордеят с вашите достижения “, сподели в поздрава си кметът Павел Михайлов.

Празникът продължи в село Ситово, където след 50 години отвори порти първото  възобновено читалище в Родопите.

Народно читалище „ Родопски прогрес - 2019 “ в село Ситово е първото възобновено читалище за последните петдесет години в Средните Родопи като институция, а след три години усилена работа към този момент има и своя дом.

Сградата има библиотека, детска читалня, компютърна зала, зала за изложби и киносалон.

„ В деня на най-красивия български празник -24 май, изпитвам национална горделивост, тъй като откриваме най-младото читалище в община „ Родопи “. Трябва да се гордеем с нашата читалищна активност и поисквам ентусиазъм, тъй като вие  сте в основата на българската ни еднаквост “, поздрави кметът Павел Михайлов.

На тържествената гала участваха още заместник-областният шеф Иванка Петкова, заместник-кметът Емилия Иванова, общинските съветници Кера Тошева, Николай Гачев и Пламен Кабаков.

Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност беше маркиран във всички учебни заведения на територията на община „ Родопи “. Празничният плакат за 24 май включва и тържества в селата Устина, Белащица и Цалапица.



 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР